Hur vet man att hunden har ett bra liv?

Hur mår din hund?

Att veta hur din hund mår är relativt lätt så länge du vet vilka tecken du ska titta efter. Hunden visar ofta tydligt med kroppsspråk hur den mår där det första man ofta tittar på är svansen. En hund som är rädd eller känner sig obekväm har ofta svansen mellan benen, medans en hund som är glad eller lekfull viftar livligt på den. Om du tittar lite närmre kan du lägga märke till pälsen, är din hunds päls len och ren mår den ofta bra, medans en smutsig, sträv och ovårdad päls ofta tyder på ett sämre välmående. När du lärt känna din hund är det lätt att urskilja olika blickar och kroppshållning för att avgöra humöret.

Vad behöver din hund för att må bra?

Förutom de dagliga promenaderna behöver en hund både umgänge och närhet för att må bra. Man brukar säga att en katt väljer sin matte medans hunden är ständigt trogen sin ägare. Att aktivera din hund med både lekar och kluriga aktiviteter där den utvecklas intellektuellt är viktigt för din hunds välmående. Olika raser behöver och trivs med olika typer av aktivering, men lika för många är att de gillar utmaningar av olika slag. Har du en ras som gillar att söka kan du gömma godis och låta den leta, en ras som är mycket fysiskt aktiv kan trivas med längre löprundor eller apport, en hund som gillar att alltid vakta upp sin matte eller husse kanske trivs extra bra med att träna agility. Vad din hund än trivs bäst med är det viktigt att du aktiverar den för att den ska kunna må så bra som möjligt.

Förutom att aktiveras behöver din hund även bekräftelse. Att visa när din hund gjort något bra genom att till exempel belöna den med godis eller ett ben kan vara avgörande för att din hund ska fortsätta att utvecklas. Uppmuntra din hund när den gjort något bra genom att klappa den lite extra och spendera tid ed den för att lära känna alla de små signalerna din hund ger ifrån sig. Att lära känna din hund är givande för både dig och din fyrbenta vän och kan resultera i en vänskap som för din hund är livslång.