Lite roliga aktiviteter för hundpromenaden

En glad hund är en trött hund är sanning, men det är viktigt att komma ihåg att det inte bara handlar om antalet kilometer den har lagt under sina tassar under en dag. Det är inte mycket som tröttar ut en vanligt vältränad hund, den kan gå långa promenader ofta, det är mestadels vi människor som tröttnar. Men att göra en hund trött är en utmaning och den sitter ofta i hundens huvud. 

Mental träning

Mental träning och sysselsättning för hundens hjärna är något av det bästa du kan göra för din hund, den behöver arbeta. Vissa hundraser är uttalat inriktade på arbete såsom sök, spår och annat naturligt hundjobb, men det är minstlika viktigt för alla de olika hundraser som finns. Naturligtvis lägger man arbetet efter hundens nivå och intresse, men du skulle nog bli förvånad om du visste hur roligt hundarna tycker det är att jobba för minsta lilla.

Stanna, sitt, gå och stå

En härlig övning att göra på sin vanliga promenad, kan utvecklas till riktigt svår, den ingår i lydnadsmomentet för hundförare, men är fantastisk som vardagsträning. Se till att ha din hund fokuserad på dig och dina kommandon och börja träna under dina vanliga hundpromenader.

Använda näsan och spåra

För stor som liten är detta en bra övning, att använda näsan och leta ger stimulans för hela hunden. Börja med korta snuttar där du gömmer godis och låt hunden leta och hitta, högt, lågt och tillslut som ett spår kanske in i skogen.

Fot i zick zack

Att inte dra i kopplet och att i perioder gå fot kanske i trafiken, på övergångsstället eller bara vissa avsnitt av din runda är bra. Detta utvecklar du enkelt genom att aktivt gå en ny runda in bland träden i skogen eller till och med en runda runt lyktstolparna längs med gångbanan. Aktivera genom att lära hunden nya övningar inom det vanliga gör hunden uppmärksam och nyfiken.

Att hälsa eller inte hälsa

Att låta hunden vara social och leka och möta andra hundar är fantastiskt utvecklande, men det är minst lika viktigt att låta bli. Var lite sträng mot dig själv, dina mötande hundvänner och din hund. Ibland behöver man inte hälsa på varandra, man kan ha ont om tid, man kan kanske inte släppa sina hundar så att de hälsar och leker på ett naturligt sätt eller det finns tom tillfällen då du eller någon annans hund är sjuk, förkyld, noskvalster eller liknande och det inte är bra att hälsa på andra hundar. 

Gör det till en övning att gå förbi de roliga hundkompisarna istället för att snurra in er i varandras koppel, ni kan leka en annan dag.