Kul i naturen

Att vara i naturen är något som svenskarna håller kärt, något vi värdesätter och aldrig vill ge upp. Vi lär oss sedan barnsben att ha kul och trivas i skog och mark, samt får lära oss hur vi ska respektera naturen och allemansrätten. Om det var längesedan du befann dig i en skog och undrar vad du egentligen kan göra där förutom att gå omkring, har vi tips som passar latmasken lika gärna som naturfantasten.

Latmasken

Du kanske inte är så intresserad av att vandra i flera timmar men skulle vilja få lite frisk luft och gillar utsikten och känslan av vara i skogen. Tack och lov finns det gott om vindskydd och vackra utsiktsplatser som du kan nå med en kortare promenad.

Väl där kan du grilla en korv (förutsatt att det inte är eldningsförbud i området!) och spela lite på mobilen medan du insuper den friska luften. Du behöver inte sitta och stirra på skogen och bäckarna i flera timmar för att besöket ska vara värt resan, det kan lika gärna handla om att bara vara utomhus. Om du gillar att spela casino eller nåt andra mobilspel kan du göra det medan du slappnar av.

Nybörjaren

Om du nyss har hittat ditt intresse för skogen kan du börja med att gå runt i någon av Sveriges 20 olika nationalparker. Det finns utmarkerade vägar, vackra miljöer och gott om rastplatser. Du behöver inte oroa dig för att gå vilse och kan läsa på nätet hur lång de olika stigarna är och välja den som passar dig. Läs gärna på om de svenska skogarna, då vet du vad du kan förvänta dig att hitta. Djurlivet är stort men det är liten chans att stöter på några farliga rovdjur. Lär dig vad du ska kolla efter för att komma närmare djuren. Hur ett räv- eller grävlingsgryt ser ut, var trivs vildsvinen och vad du ska göra om du stöter på en älg. Ju mer förberedd du är, desto tryggare kommer du att känna dig på dina vandringar.

Veteranen

För den som redan är välbevandrad i svenska skogar och marker, krävs en utmaning för att upptäcka något nytt. Det sker exempelvis flera triathlon runt om i landet där du tävlar mot andra i cykling, simning och löpning. Allt genom de bästa och vackraste platser i Sverige. Är du inte en tävlingsmänniska kan du istället delta som åskådare och heja på de tävlande.