Katten och naturen

Naturen är till för alla våra husdjur. Jag skriver gärna om Wille, min hund, men har ännu inte nämnt mina katter och hur jag anser att man ska ta hand om katter. 

Jag har två katter, Ankara och Kiruna, som jag har hämtat på djurskyddet i min stad. De är båda utomhuskatter och har alltid varit det. Det skulle jag aldrig vilja ta ifrån dem. Att få vandra genom naturen och markera revir är en stor del av deras liv. Jag förstår argumenten för inomhuskatter men tror innerligt att katter som får vara utomhus lever lyckligare liv, även om en del inte lever lika länge som inomhuskatter. 

Det betyder inte att jag ignorerar katterna och låter dem sköta sig själva. När katter kommer in får de självklart mat men jag ser alltid till att ha några leksaker och roliga prylar till katterna som de kan leka med. De behöver stimulans inomhus också och det är lätt för mig, med en laserpekare kan jag underhålla katterna tills de blir så trötta att de somnar. 

Jag tror också starkt på att katter, precis som min hund, ska äta bra mat. Torrforder gör ingen nytta för katter, det innehåller främst spannmål och socker. Jag matar mina katter på samma sätt som Wille, med kött. Det finns köttkorvar till katter att köpa i bra djurbutiker som innehåller alla väsentliga delar som katten behöver. Du kan inte ge samma mat till båda, katten behöver mer taurin och benmjöl än hundar samt lever och hjärta. 

Katterna betyder lika mycket för mig som Wille men det är klart att de får klara sig mer själva, jag rastar inte katterna såsom jag gör med Willie. Och det finns en slags frihet för alla i det, jag behöver inte lägga all min fritid på att rasta och roa mina husdjur och mina katter har friheten att utforska tomten och områden ensam.