Wille – min Sankt Bernadshund

Min hund Wille

Tänkt dig en hund på 60-100 kilo med 70-80 centimeter i mankhöjd, dessutom med stor fluffig päls. Det här är min Sankt Bernhard Wille.

Ända sedan barnsben så har jag beundrats över Sankt Bernhardshundar, framförallt för deras imponerande mankhöjd som är 70-80 centimeter för en hane. Vikten är den också den rätt imponerande med hela 60-100 kg. För cirka ett år sedan kom jag i kontakt med en uppfödare av Sankt Bernhardshundar och jag kunde då inte motstå ett köp. Nu tänkte jag därför skriva lite om min favorit ras vad gäller hundar.

Historia

Sankt Bernhardshunden var vanlig i ett område i Schweiz som heter St Bernad passet, därav fick hundrasen sitt namn. Hundrasen förklarades fastställd 1887 och numera finns de två olika pälsvarianter av hunden. Nu för tiden är det vanligt att man använder hundarna som spår och sökhund och eller som sällskapshund. Rasen är vanligast i Europa och används flitigt av fjällguider som livräddningshundar i Alperna. Deras förmåga att söka efter folk nedgrävda i lavin har nämligen visat sig vara väldigt imponerande.

Rasens personlighet

Tålmodig och harmonisk är två bra ord för att beskriva dess personlighet, därför passar hunden mycket bra till barnfamiljer. Många gånger upplevs stora hundar som slöa men för sin storlek så är rasen förhållandevis energisk. Hundrasen är eftertänksam och agerar inte genast självständigt så som mindre alerta och stressade småhundar kan göra. Hunden skäller också väldigt sällan och när de väl gör det så är det ett par dova skall och sen är det bra.

Rasen finns i två utföranden, den ena har lång päls och den andra kort, båda med under ull. Gillar man inte att fixa med pälsen så bör man köpa den korthåriga då just denna är betydligt enklare at sköta.

Hälsa

Hundarna har god hälsa men det är inte helt ovanligt förekommande att man hittar exemplar med Höftledsdysplasi och armbågsledsdysplasi. Trotts detta så är medellivslängden ändå 6-11 år.

Wille och jag

Jag och Wille spenderar mycket tid tillsammans och han är en god vän och följeslagare. Liksom sin rasbeskrivning så är Wille lugn och harmonisk och väldigt tålmodig. Man kan busa väldigt mycket med honom utan att han blir sur och trotts sin enorma storlek så gillar han att hoppa upp i knät. Nu blir det dock lite tungt efter ett tag men det är alltid trevligt med sociala hundar än de som är osociala och bara vill vara för sig själva. Då vi bor ute på landet så springer Wille ofta fri ute i trädgården, när det är kallt så har han oftast inne i huset. Vi känner oss trygga med detta och han har endast sprungit iväg en gång som liten valp. Numera är han väldigt trogen och pålitlig.

Min erfarenhet av Rasen är som sagt väldigt bra och jag kan varmt rekommendera den till andra.